Fakta om hästar

Fakta om hästar

Går du i tankarna att köpa häst? Då har du helt garanterat insett att det finns en hel del att tänka igenom och tar reda på. Inte minst när det kommer till valet av hästras och vilket typ av häst som passar dig och det du vill göra. Här kommer du få några tips på vägen.

Hästar innebär mycket utgifter

Innan du köper häst är det viktigt att du tänker igenom om du har den tid och ekonomi som krävs för att ha häst. Alla hästägare vet att det inte är inköpspriset på hästen som blir den tyngsta utgiften utan de löpande kostnaderna varje månad. Utöver det måste du även räkna in utgifter som veterinärbesök, vaccinering, utrustning med mera. När du har koll på det är det dags att ta reda på mer fakta om hästar och titta på olika raser.

Vilken häst ska du välja?

Det finns mängder av olika hästraser att välja mellan och alla har sina för- och nackdelar. Det viktigaste är att du väljer en häst som har förutsättningarna för att klara av det du vill göra. Vill du tävla i hoppning väljer du inte en arbetshästras, exempelvis ardenner och planerar du att använda hästen i tungt lantbruksarbete väljer du inte en fullblodsarab.

Hästar avlas fram för olika användningsområden

Äga häst är en livsstil

Förhoppningsvis har du hittat hästrasen som passar dig och det du vill göra. Du kommer kanske inte ha tid eller råd att åka på så många semestrar men du kommer lära känna massor med nya vänner med samma intresse. Har du hittat den perfekta hästen kommer du dessutom få en god vän i många år framöver. Jobba i stall och rida är en utmärkt motionsform så blir inte förvånad om kläderna börjar sitta lösare.