Hästar vi minns

Hästar vi minns

Hästen är ett djur som alltid stått människan nära. Sedan urminnes tider har den varit till nytta för människan på olika sätt genom att verka som ett arbetsredskap. Idag ser man på hästen lite annorlunda då den har blivit ett fritidsintresse för många. Det kan vara genom tävling, uppfödning eller bara som sällskap. Oavsett vilket så finns det alltid hästar som har utmärkt sig lite extra och fångat folkets hjärta. Här får du läsa om några av dem och deras historia.

Hela folkets kelgris

Inom travet finns många hästar som har utmärkt sig på olika sätt men bland alla de hästar vi minns så är Legolas en av de främsta. Som unghäst var han ofta sjuk och drog lätt på sig skador. Han hade också ett häftigt humör som gjorde att han kastrerades tidigt. I och med hans klena byggnad och skadehistoria blev han ratad av travtränarna. Men det fanns en som trodde på honom.

Tränaren Thomas Nilsson övertalade sin vän Marco Anic att köpa honom. Marco tyckte synd om hästen och fick köpa honom billigt. Thomas tog honom i träning och Legolas fick gå sitt första lopp vilket han van till publikens stora jubel. De följande 18 starterna vann han och nu hade han blivit hela Sveriges favorithäst. När han pensionerades från travbanorna fick han en behaglig tillvaro hemma hos Thomas där ATG, som tack för hans insatser inom travet, betalade hans foder fram till hans död 2004.

Sagohästen på hoppbanan

En annan häst som har skrivit in sig i historien är Milton. Även han var liten och man kanske inte såg honom som en häst som skulle kunna slå sig fram på hoppbanan. Men trots sina 168 cm hade han en stor hoppkapacitet och vann hoppning efter hoppning med sin ryttare John Whitaker. Milton var skinande vit med en graciös hållning och älskade att hoppa. Hos folket fick han smeknamnet sagohästen.

Milton blev en av de vinstrikaste hästarna inom hoppning med över 10 miljoner i vinstpengar och detta gjorde honom till en legend inom sporten. Han avslutade sin karriär med en uppvisning på Göteborg Horse Show 1994 där han visade upp sig med stegringar och glädjeskutt. När han lämnade arenan stod publiken upp och applåderade så att hela Scandinavium skakade. Milton blev 22 år gammal och dog hemma på John Whitakers farm i Yorkshire där han också blev begravd.

Hästen i vårt hjärta

Minnen för stora och små

Även om dessa hästar har skrivit in sig i historien för sina framgångar inom sin sport finns det många hästar där ute som har funnit sin plats i någons hjärta. Det kan vara den första lilla ponnyn man fick rida på ridskolan som liten eller kanske en trotjänare som burit en över stock och sten. Oavsett så är hästen ett djur som fångar många med sin graciösa utstrålning och lojalitet till sin ryttare och vi kommer säkert att få stifta bekantskapen med många minnesvärda hästar i framtiden.