Hur mycket väger en häst

Hur mycket väger en häst

Frågan om hur mycket en häst väger är minst sagt en aning lurig att ge ett rakt svar på. Den kvicktänkte räknar ju snabbt ut att här finns en hel del olika faktorer att ta hänsyn till. Läs vidare så ska vi göra ett försök att reda ut och besvara frågan: Hur mycket väger en häst?

Många faktorer som påverkar

Du har kanske varit med i en frågesport där det ingår en fråga av karaktären: Hur mycket väger en häst? Frågan är omöjlig att besvara om den inte kompletteras med en rad uppgifter som till exempel vilken ras hästen är, hur gammal hästen är och vilken kondition hästen är i.

Hitta kompletterande uppgifter

Låt oss säga att du har fått fram uppgifter som säger att hästen vars vikt du ska bedöma är av rasen nordsvensk, åtta år gammal – det vill säga fullvuxen och inte ett föl – är en arbetande häst i normalhull. Då kan du enkelt göra en sökning på Google och ta reda på vad en fullvuxen nordsvensk väger och lämna ett ungefärligt svar på frågan.

Svårt att hitta en våg

För att kunna svara på frågan vad en häst väger måste du alltså ta reda på mer fakta. Först då kan du göra en bedömning och lämna ett ungefärligt svar på frågan. En hästs exakta vikt går bara att få reda på genom att väga hästen och det är lite svårt att göra hemma på badrumsvågen. Är du nyfiken på vad din häst väger, passa på att fråga veterinären nästa gång det är dags för vaccinering eller undersökning. På en del veterinärstationer finns det vågar som klarar hästars vikter. Finns det ingen våg kan veterinären räkna ut vikten med hjälp av ett speciellt bukmåttband.