Hur stor är en Shetlandsponny?

Hur stor är en Shetlandsponny?

Den lilla Shetlandsponnyn är idag mest känd som en populär ridponny för barn, något den passar utmärkt för på grund av dess storlek och temperament. Men trots sin litenhet är den både stark och härdig och passar utmärkt även som brukshäst. Hästrasen är en av världens minsta men storleken kan variera mycket mellan individer.

Mankhöjden på en Shetlandsponny varierar en del

Hur stor är en shetlandsponny? Svaret är att det kan variera en hel del. Enligt den officiella rasstandarden ska en vuxen shetlandsponny ha en mankhöjd på max 107 centimeter men det finns även en mindre variant av shetlandsponny, minishetlandsponny, som aldrig blir högre än 86 centimeter. Shetlandsponnyn är en av världens starkaste hästraser om man ser till dess storlek.

Shetlandsponnyn kan användas för många olika saker

Shetlandsponnyn användes från början som gruvhäst, den var stark och tillräckligt liten för att rymmas i de trånga gruvgångarna. Idag används hästen istället framför allt som barnponny, den är lätt att lära och har oftast ett bra temperament. Men rasen kan också användas för bland annat utställningar, trav och körning med vagn. Med en shetlandsponny får man helt enkelt en väldigt användbar häst i ett mycket litet format!

Två nyfikna, bruna shetlandsponnys.

Shetlandsponnyn är liten och flexibel

Shetlandsponnyn är en av världens minsta hästraser med runt 1 meter i mankhöjd. Den är en utmärkt häst för många olika ändamål då den är robust, lätt att hantera och har ett bra temperament. Storleken varierar mellan bara lite över 80 centimeter för den så kallade minishetlandsponnyn till 107 centimeter som är maxhöjden för vad en shetlandsponny får vara enligt rasstandarden.