Ta hand om din häst på rätt sätt

Ta hand om din häst på rätt sätt

Det finns många röster om hur man tar hand om sin häst på rätt sätt. Hur man ska ta hand om sin häst beror mycket på hur den står uppstallad, vad det är för häst samt vad man har sin häst till. De flesta hästar har dock några gemensamma behov som man behöver tillgodose som hästägare. Vilka dessa behov är och hur man kan se till att hästen mår bra kommer att gås igenom i denna text. Det finns dock flera olika omsorgsalternativ beroende på hästens behov.

Hästens grundläggande behov

En häst behöver foder och vatten, samt social samvaro. En häst behöver också motion i någon form, oavsett om den är skadad eller frisk. En häst behöver fodras minst två gånger om dagen, och fodermängden beror på hur aktiv hästen är. Vatten ska alltid finnas tillgängligt. Hästen behöver också ryktas och få hovarna kratsade. En häst mår också bra av att vara i hagen ett par timmar om dagen tillsammans med andra hästar. En häst som av någon anledning inte kan ridas kan behöva promeneras för att få motion. Det är särskilt viktigt om hästen inte heller kan gå i hagen.

Behov som behöver specialvård

Om hästen skadar sig behöver den veterinärvård och det kan också behövas vid till exempel vaccinering eller avmaskning. Om man inte kan sköta hästens hovar själv behöver man också hovslagarhjälp. Många väljer att inte ha skor på sina hästar och då kan hovarna slita ner sig själva. Om så inte sker måste hovarna verkas och det kan man som hästägare själv lära sig av hovslagaren. Väljer man att ha skor bör man veta vad man gör när man skor, annars kan hästen bli halt.

Mycket att tänka på med hästskötsel

En häst har ungefär samma behov som oss människor men de har ofta inte möjlighet att tillfredsställa sina behov på egen hand utan de behöver hjälp av människan. En häst kan till exempel inte mäta upp sitt foder själv eller fylla vattenkaret med vatten på egen hand. En häst som går ute året runt, med en vattenkälla i hagen, kan till stor del sköta sig själv men den behöver ses till och borstas av i alla fall en till två gånger per dag. Även dessa hästar kan dock skada sig och behöva veterinärvård och beroende på hovkvalitet kan de behöva besök av en hovslagare med jämna mellanrum. Att ha häst innebär att man måste ge den mycket omvårdnad, oavsett vilken häst man har.