Vanliga hästraser

Vanliga hästraser

Stora och lugna, smidiga och snabba eller små och mysiga – hästen är ett djur som kommer i alla former och storlekar, och som hjälpt människan genom många århundraden. Då vi till en början jagade dessa ståtliga djur för dess kött har vi gått vidare till att använda hästen i jordbruket, som till att plöja åkrar och även inom transport. Idag används hästen främst till ridning och inom andra fritidsområden. I nuläget finns över 331 olika hästraser i världen, vissa mer förekommande än andra. I Sverige är bland annat gotlandsrusset och den nordsvenska brukshästen två av de vanligaste raserna.

Likheter och olikheter – hästens ursprung

Trots att flera raser räknas till våra mest vanliga hästraser är varje häst unik. Det är liksom det som är tjusningen med detta fantastiska djur. Även om de skiljer sig så tydligt i storlek mellan världens minsta häst, falabellan med sina 74 cm i maxhöjd – till den majestätiska shirehästen med en mankhöjd på upp till 190 cm – så härstammar de alla från samma ras. Denna ras kallades hyracotherium, och förutom att den var lika liten som en räv eller större katt hade den tår istället för hovar! Idag är till och med de minsta hästarna betydligt större, och de redan stora hästarna har en styrka utan dess like. T.ex. är världsrekordet i att släpa stockar satt av två hingstar av rasen clydesdale. År 1893 drog de ett släp som vägde 128 ton, alltså lika tungt som 22 elefanter!

Från den minsta ponnyn till den största hästen – alla har de samma rotade instinkter och fungerar på ungefär samma sätt. Det är till exempel inte alla som vet om att de allra flesta föl föds på natten av den anledningen att de ska vara mindre synliga för rovdjur. Trots att detta låter väldigt logiskt så finns det en del andra hästrelaterade fakta som vi kan ha lite svårare att relatera till, till exempel att en häst i liggande ställning gör av med mer energi än en häst som står upp!

Vanligt förekommande hästraser och deras kännetecken

Man har räknat ut att det finns omkring 75 miljoner hästar i världen, varav Kina står för den största andelen med hela 10 miljoner hästar. I Sverige är, förutom det tidigare nämnda gotlandsrusset och nordsvensken, några av våra vanligaste raser den svenska halvblodshästen och islandshästen. Den sistnämnda är en riktigt tålig häst med två gångarter utöver de vanliga, nämligen passgång och tölt. Tölt är en väldigt bekväm gångart för ryttaren vilket gör att islandshästen passar väldigt väl för långfärder.

En annan hästras som många känner till är det arabiska fullblodet. Denna ras är känd för att vara stolt och vacker, och snabb som få. Denna ståtliga häst härstammar från den arabiska halvön, som till största del utgörs av het öken. Det arabiska fullblodet kvalar in som en av de äldsta hästraserna vi har i världen, och man har kunnat spåra dess förfäder så långt tillbaka som 2500 år f.Kr! Det sägs att beduinerna, som utvecklade rasen, ansåg att denna hästras var en gåva sänd från ovan, eftersom den var så snabb så den tycktes kunna flyga utan vingar.

Idag används hästen främst till ridning

Snälla jättar och snabba skönheter – med samma ursprung

Man kan kort och gott säga att oavsett storlek eller användningsområde så har hästen varit till stor hjälp för människan genom alla tider. Medan vissa raser lämpar sig allra bäst vid längre ridturer och distansritt är andra hästar ultimata vid till exempel tyngre arbeten och plöjning av åkrar. En del raser är vanligare än andra, men oavsett förekomst har de alla samma ursprung. Med starka personligheter och tydliga viljor kompletterar hästarna ofta sina ryttare, och det är svårt att undvika det starka band som växer fram mellan dom.