Världens dyraste hästar

Världens dyraste hästar

Kan en häst kosta hur mycket som helst? Ja det verkar nästan så. Det märkligaste av allt i sammanhanget är kanske att världens dyraste häst såldes när den var ett år. Den blivande galoppören Al Naamah var alltså så ung att den varken var inriden eller hade satt en hov på tävlingsbanan.

Den svarta dressyrhingsten

En av världens dyraste hästar är den svarta, och mycket framgångsrika, dressyrhingsten Totilas. Prissumman som de nya ägarna Paul Schockemöhle och Ann-Kathrin Linsenhoff fick betala har aldrig bekräftats av hästens dåvarande ägare Kees Visser. Uppgifter från en obekräftad källa gör gällande att dressyrstjärnan såldes för inte mindre än 10 miljoner euro vilket med dagens euro-kurs motsvarar drygt 95 miljoner svenska kronor.

Green Monkey – en dyr affär

En av de dyraste hästarna som sålts på en offentlig aktion inom galoppsporten var 1-åringen som skulle komma att döpas till Green Monkey. 2005 köpte Dean De Renzo och Randy Hartley en odöpt ettårig fullblodshingst som skulle visa sig vara något utöver det vanliga på galoppbanan. Hingsten hade bra stamtavla och gjorde som tvååring lysande lopp. Ägarna bestämde sig för att sälja hästen på en auktion och budgivningen gjorde en raketstart. Demi O’Byrne på Coolmore Stud ropade in unghingsten för 16 miljoner dollar, 105 miljoner svenska kronor (2006) och gav honom namnet Green Monkey. Hästen hann bara starta tre gånger innan han föll och skadade sig under en träning. Som bäst blev det en tredjeplats.

Galopphästar toppar listan över världens dyraste hästar

Al Naamah och Al Shaqab Racing

Hur var det då med världens dyraste häst? Al Naamah, som hon döptes till, är troligen den häst som sålts för mest pengar på en europeisk aktion och är en av världens dyraste hästar. Stoet, som bara var ett år när hon köptes 2013, ropades in för 5,25 miljoner pund, i runda slängar 57 miljoner svenska kronor av shejk Joaan Bin Hamad Al Thani ägare till Al Shaqab Racing i Qatar. Stoet vann en av sina sju starter för Al Shaqab Racing och verkar numera som avelsmärr. Huruvida Al Naamahs första föl, tar över hennes rekord som en av världens dyraste hästar återstår att se.